Voordelen van de huizenmarkt in 2023

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Waar we ons het afgelopen jaar nog in een flinke piek bevonden wat betreft de woningmarkt, keldert de huizenmarkt nu net zo hard. Op dit moment gaan we met een markt die 10 jaar heeft gestegen, een forse vrije val tegemoet. Maar wat betekent dit voor 2023? 

Grootste daling in tijden

Te bedenken dat de huizenmarkt vorig jaar nog op een record zat van ruim 11,9% stijging… hebben we momenteel te maken met een forse omslag. Gelukkig zorgt deze daling niet voor een erg onevenwichtige balans. Het woningtekort leeft namelijk nog steeds onder veel mensen en de vraag naar woningen is er dus ook. In Nederland ligt de daling van de huizenprijzen op gemiddeld 8%. Daarnaast zijn de goedkoper wordende woningen goed verklaarbaar omdat de inflatie en de hypotheekrente invloed hebben op de financiën van kopers.

Kansen

Maar deze huizenmarkt biedt zeker goede kansen voor 2023. Nu de huizenmarkt namelijk weer daalt, blijven woningen ook langer op de markt en zal het overbieden en bezichtigen met circa 10 man ook veel minder voorkomen.

Verhuisregeling

Mocht je al een koophuis hebben en op het punt staan te verhuizen? Bij de meeste hypotheken is een verhuisregeling opgenomen in de voorwaarden. Dat betekent dat je jouw lage hypotheekrente in veel gevallen mag meenemen. Dit is niet alleen fijn voor de maandlast, ook wil dit zeggen dat je meer kunt lenen.

Startersvoordelen

Starters krijgen in 2023 ook iets meer geluk. Er zijn namelijk verschillende regelingen in het leven geroepen waardoor de woningmarkt voor starters iets toegankelijker wordt. Zo kunnen ouders hun kinderen nu helpen door garant te staan óf een familiehypotheek te nemen. Ook kunnen starters gebruik maken van de SVn starterslening. Daarnaast krijgen starters tot 35 jaar vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij een woning tot €440.000,-.

Verduurzaming

Een huis kopen in tijden van inflatie zorgt natuurlijk voor een hoge hypotheeklast, maar kies je voor de aanschaf van een duurzame woning, kun je tot €25.000 euro meer lenen. Afhankelijk van het energielabel natuurlijk…

huizenmarkt
Woningmarkt Nederland