Hoge Raad kleedt het kraakverbod verder uit

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

De Hoge Raad oordeelde op 28 oktober dat het ontruimen van een woonruimte zonder voorafgaand proces niet is toegestaan. Het belang van het strafrechtelijk kraakverbod, dat volgt uit de Wet kraken en leegstand die op 1 oktober 2010 in werking trad, is hierdoor twijfelachtig.

Na de uitspraak van het Hof in november 2010 stelde het Openbaar Ministerie beleidsregels op, waardoor bewoners vooraf een kort geding kunnen aanspannen. De Hoge Raad bevestigt nu dat het belang van de krakers moet worden afgewogen tegen het belang van de eigenaar. Wanneer de politie nu wil ontruimen, moeten zij in een kort geding de belangen van de eigenaar op kosten van de Staat verdedigen. De Hoge Raad stelt dat ontruiming een grote inbreuk is op het huisrecht en dat dit zeer nauwkeurig geregeld moet worden. Dit ondermijnt het nut van het kraakverbod.

De Hoge Raad viel in de zitting van 28 oktober over het ontbreken van rechtszekerheid bij ontruimingsbevoegdheid. De politie kon zonder controle ontruimen en hierdoor konden ook huurders en zelfs huiseigenaren zonder vooronderzoek of aankondiging worden ontruimd.