Huiswacht beschermt raadhuis

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Om kraakacties te voorkomen

Het voormalige gemeentehuis aan de Heuvel in Lieshout wordt vanaf volgende week woensdag tijdelijk bewoond door zes huiswachten van antikraak-bedrijf Interveste bv. De huiswacht moet zorgen voor de bescherming van het pand. Volgens wethouder H. Brugmans is er geen sprake van een directe aanleiding zoals inbraak of vernieling.

“Er is nu nog niets aan de hand. Maar vooral de achterkant is een aantrekkelijke hangplek voor de jeugd. Je bent daar goed aan het zicht onttrokken. Het gebouw afplanken wilden we niet dus daarom hebben we huurwachten ingeschakeld.”Sinds de laatste vergadering op 16 juni vorig jaar, staat het voormalige gemeentehuis in Lieshout leeg. Omdat het niet opschiet met de plannen voor een nieuwe invulling van dat pand aan de Lieshoutse Heuvel, heeft de gemeente nu besloten om het Bossche bedrijf Interveste in te huren. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van huiswachten. Dat zijn mensen die door het bedrijf in panden geplaatst worden om kraakacties te voorkomen. Voor de woonruimte wordt geen huur betaald. De tijdelijke gebruikers betalen wel een vast bedrag aan servicekosten, een bedrag dat lager is dan de marktconforme huurprijs. Interveste verwacht van de huurders dat ze ‘te allen tijde zo representatief mogelijk blijven’. Een woordvoerder omschrijft hun taak verder als volgt: “We verwachten van een huiswacht dat deze zich als een ‘goed huisvader’ gedraagt. Dat houdt in dat hij of zij zich verantwoordelijk voelt voor het pand en de in gebruik zijnde ruimte. De huurder moet ook klein normaal onderhoud verrichten. Groot onderhoud en het verhelpen van calamiteiten wordt uiteraard uitbesteed aan professionele partijen.”

Verder zijn volgens de woordvoerder feestjes en geluidsoverlast uit den boze. “Je moet de wachten zien als oppassers van het pand.”Voordat de huiswachten in het pand in Lieshout trekken, wordt het tijdelijk woonrijp gemaakt. Er wordt onder meer bekeken of er extra sanitaire voorzieningen moeten worden aangelegd en of er nog een keuken bijgeplaatst moet worden. Volgens wethouder Brugmans blijven de huurwachten in het voormalige gemeentehuis wonen totdat er een nieuwe eigenaar voor het pand is gevonden.

Bron: Eindhovens Dagblad, 15 juli 2005 (Tonny Peeters)

Datum nieuwsbericht: 15-07-2005