Huurder moet wegens poging tot onderverhuur veld ruimen

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Een interessante uitspraak in de strijd tegen de vaak uiterst rendabele illegale onderverhuur van huurwoningen. Huurder biedt zijn woning via Marktplaats.nl te huur aan, maar krijgt niet de gelegenheid die ook daadwerkelijk door te verhuren. De rechter komt in kort geding tot de conclusie dat weliswaar niet aan de voorwaarden voor een boete is voldaan, maar wel aan die voor ontruiming.

De casus

Huurder biedt zijn 400 euro kostende sociale huurwoning via Marktplaats.nl per direct te huur aan voor 800 euro. De huurovereenkomst voorziet voor illegale onderverhuur een boete van 5.000 euro. Verhuurder ontdekt de advertentie vrijwel meteen en regelt een bezichtiging. De woning is wegens de verhuizing van huurder naar Frankrijk voor onbepaalde tijd te huur. Inschrijving bij de gemeente op dat adres is niet mogelijk, meldt huurder uitdrukkelijk. Er is grote belangstelling en huurder dringt aan op een snelle beslissing. Verhuurder nodigt huurder vervolgens uit voor een gesprek. Een huisvestingsvergunning ontbreekt en huurder heeft zich, door zijn woning op Marktplaats.nl te huur aan te bieden, een bezichtiging te laten plaatsvinden en een huurcontract aan te bieden, niet aan de overeenkomst gehouden en zich niet als een goed huurder gedragen. Huurder geeft toe dat hij bekend was met het verbod in het huurcontract, maar heeft wegens zijn scheiding en geldgebrek zijn dochter de advertentie laten plaatsen. Huurder is echter niet bereid vrijwillig de woning te verlaten. Verhuurder vordert daarom ontruiming, plus de contractuele boete van 5.000 euro.

Het oordeel van de rechter

Ook al is er – door toedoen van verhuurder – geen overeenkomst van onderhuur tot stand gekomen, huurder had daartoe duidelijk de intentie en heeft ook al de nodige stappen ondernomen. De dochter heeft dan wel de advertentie geplaatst (voor een bedrag dat huurder te hoog vond), maar huurder heeft het vinden van een onderhuurder voor zijn rekening genomen, bij de bezichtiging aangegeven dat een potentiële huurder zich niet op het adres van de woning kon inschrijven, en aangedrongen op een snelle beslissing. Huurder heeft dus een en ander doorgezet terwijl hij naar eigen zeggen de huurovereenkomst erop had nagekeken en wist dat hij de woning niet aan een derde mocht verhuren. Dat sprake was van een “marktverkennend onderzoek” en dat huurder van plan was verhuurder nog om toestemming voor de verhuur van zijn woning aan een derde te vragen, is niet aannemelijk. Huurder heeft de woning voor 800 euro per maand en voor onbepaalde tijd te huur aangeboden, en dacht zo een aanzienlijk bedrag aan de illegale onderverhuur te verdienen. Aan de voorwaarden voor de boete is niet voldaan, meent de rechter, omdat de woning nog niet daadwerkelijk is onderverhuurd. Huurder heeft echter wel in strijd gehandeld met de geest van de huurovereenkomst en zich niet als een goed huurder gedragen. Gezien zijn poging de woning aan een derde te verhuren, heeft huurder de woning kennelijk niet meer nodig voor zijn eigen huisvesting, zodat zijn woonbelang zich niet tegen ontruiming verzet. De rechter bepaalt de ontruimingstermijn op de gebruikelijke termijn van acht dagen. (Uitspraak Rechtbank Amsterdam van 31 maart 2011, LJN BR0250)