Huis zoekt leerkracht

Basisschool Waldorf aan de Werf zoekt per direct een nieuwe leerkracht. En omdat het bijzonder lastig is voor mensen in Amsterdam aan woonruimte te komen, bieden ze naast de standaardvoorwaarden ook direct goedkope woonruimte aan voor hun nieuwe collega.

Vacaturetekst: Woning zoekt leraar

Huis zoekt leraar - Waldorf aan de Werf
Huis zoekt leraar – Waldorf aan de Werf

“BREAKING! Huis zoekt leerkracht 🏠. Waldorf aan de Werf in Amsterdam Noord zoekt met spoed een ervaren leerkracht voor groep 5/6 komend schooljaar. We bieden woonruimte in de buurt, goede arbeidsvoorwaarden, 3 dagen extra ondersteuning in de klas en een waanzinnig team om mee samen te werken.”

Op LinkedIn staat de advertentie nog die verwijst naar de vacature voor de docent die de school zoekt met de tekst: Als je bij ons komt werken hebben wij voor jou een huurwoning in A’dam noord. En dat is geen leugen. Voor € 1100 per maand krijg je daar een appartement van 70 m2. Voor Amsterdamse begrippen is dat natuurlijk een koopje.

Iemand een woning over?

Ouders hadden gelezen dat docenten Amsterdam lijken te verlaten omdat ze geen woonruimte kunnen vinden. Ze kwamen in actie en vroegen bij andere ouders of er iemand was die woonruimte “over had”. Toevallig bleek een vriend van de vader op die school een huis gekocht te hebben voor zijn kind later. Aangezien dat nu toch beschikbaar was, wilde hij het verhuren aan beroepsgroepen die moeilijk aan een huis komen.

Afbeelding ter illustratie

Ouders kwamen zelf in actie

De ouders van de in 2020 opgerichte school zijn zelf in actie gekomen. De school heeft zelf niet heel veel middelen en dus leek dit dé oplossing. Toch lijken ze zich bewust van de nadelige kant van de actie, want niet elk schoolbestuur kan bij een vacature een woonruimte aanbieden. Dat is met een tekort van de ruim 700 docenten in Amsterdam uiteraard onbegonnen werk.

Tekort woonruimte docenten

Volgens het Parool trekt de stad de komende vier jaar 24 miljoen euro uit om iets aan het tekort te gaan doen. Per jaar worden nu 60 sociale en middeldure huurwoningen met een voorrangsregeling beschikbaar gesteld aan Amsterdamse leerkrachten. Sinds mei dit jaar staan er 98 leerkrachten op een wachtlijst voor een woning. Het lijkt dus niet afdoende en tot die tijd zijn acties als bovenstaande een logisch gevolg.

Uiteraard kun je als docent altijd kijken of je een tijdelijke huurwoning kunt vinden via Interveste of Gapph, maar ook dat biedt minder zekerheid op de langere termijn aangezien woonruimtes via een leegstandsbeheerder altijd van tijdelijk aard zijn.