Huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Heb je in 2016 via Interveste gewoond in een tijdelijke huurwoning? Dan is de kans groot dat je recht had op huurtoeslag. Geen huurtoeslag aangevraagd? Goed nieuws: deze is met terugwerkende kracht aan te vragen. Lees dus even verder.

Huurtoeslag is een bijdrage in je huurkosten die de belastingdienst uitkeert als je in een huurwoning woont en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Met behulp van de rekentool van de Belastingdienst kun je gemakkelijk de bedragen uitrekenen. De hoogte van het uiteindelijke bedrag is o.a. afhankelijk van je toetsingsinkomen, leeftijd en de huurprijs met servicekosten. De bedragen kunnen oplopen tot  € 342,- over 2016. In 2017 is de maximale bijdrage € 354,- per maand. Dat is dus de moeite waard!

Terugwerkende kracht

Maar heb je in 2016 in een tijdelijke huurwoning gewoond en heb je geen toeslagen ontvangen omdat je deze niet hebt aangevraagd? Dan hebben we goed nieuws, want je kunt dit met terugwerkende kracht over 2016 aanvragen tot 1 september 2017. Je kunt deze aanvragen via de website van de Belastingdienst. In sommige gevallen kan het zeer lucratief zijn dit te doen. We hebben een paar voorbeelden hieronder geplaatst.

Wat is het Toetsingsinkomen

Het toetsingsinkomen is het bedrag waarmee door de belastingdienst wordt gerekend om te bepalen of je recht hebt op een toeslag. Bij huurtoeslag is voor het bepalen van de hoogte ook het toetsingsinkomen van een eventuele partner van belang. Bij huurtoeslag zijn ook de toetsinginkomens van eventuele medebewoners van belang. Dus als je samenwoont met een vriend of vriendin dan telt ook zijn of haar inkomen mee.

De hoogte van het gezamenlijk toetsingsinkomen is alles wat iemand in één jaar aan inkomsten heeft gehad, aangevuld met dat van de partner en/of (voor huurtoeslag) medebewoners.

Voorbeelden van huurtoeslag

Voorbeeld 1
Je hebt een toetsingsinkomen van € 16.000 per jaar, de huurprijs van je tijdelijke huurwoning is €550,- per maand, je bent ouder dan 23 jaar en woont in een eengezinswoning. Dan kun je tot € 254,- per maand aan toeslag ontvangen.
Voorbeeld 2
Je hebt een toetsingsinkomen van € 20.000 per jaar, je huurprijs is € 370,- per maand en betaalt € 150,- servicekosten. Je bent ouder dan 23 jaar en woont in een studio zonder gezamenlijke ruimtes. Dan kun je tot € 56,- terug krijgen van de Belastingdienst.
Voorbeeld 3
Je toetsingsinkomen is € 22.100, kale huur is € 635,- per maand, servicekosten € 75,- per maand, je bent ouder dan 55 en woont in een zelfstandige woning. Je kunt tot € 142,- per maand aan toeslagen ontvangen van de Belastingdienst.
Aan de voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De getoonde cijfers zijn enkel indicatief.