Is jouw woning herfstbestendig?

De herfst is begonnen in Nederland. Dat betekent meer wind en regen. Jaarlijks zorgt dit voor veel schade aan huizen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je jouw huis moet beschermen tegen dit soort weersomstandigheden.

Er zijn verschillende redenen die de kans op schade aan je huis vergroten. Denk bijvoorbeeld aan losse dakpannen, spullen in de tuin die weg kunnen waaien en losgerukte takken en bomen. Ook zit er een verschil in nieuwe en oude woningen. Veel daken zijn gemaakt uit één stuk. Die dakbedekking, bijvoorbeeld bij flatwoningen, scheurt niet zomaar. Sinds de heftige herfststormen van 1990 moet dakbedekking voldoen aan een bepaalde stormvastheid, maar bij oudere daken is dat vaak nog niet het geval. Daardoor bestaat bij harde wind het risico dat heel het dak afwaait.

Stormschade kan nooit helemaal uitgesloten worden, maar je kunt natuurlijk wel op voorhand verschillende maatregelen treffen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij is goed onderhoud de overkoepelende factor. Onderhoud kan uit verschillende dingen bestaan. Interveste heeft er een aantal op een rijtje gezet.

1. Houd het dak schoon

Het is belangrijk om je dakgoot en regenpijp bladervrij te maken. Als ze verstoppen en het water in de pijp bevriest, zet het uit en barst de buis. Ook komt het regelmatig voor dat daken instorten doordat er vuil is opgehoopt of water niet weg kan. Zorg er daarom voor dat elk jaar het dak minimaal 1 schoonmaakbeurt krijgt.

2. Controleer dakpannen

Losse dakpannen

Bij nieuwe daken komt het minder voor dat dakpannen wegwaaien. Het is namelijk sinds een jaar of vijf verplicht om dakpannen te verankeren. Dit neemt niet weg dat er nog genoeg daken zijn waarbij dit niet het geval is. Als één of twee pannen van het dak waaien, verlicht dat de druk op de rest van de pannen en een heel dak vervangen is een kostbare zaak. Laat daarom alle dakpannen nakijken of ze nog goed liggen.

3. Controleer dakbedekking

Bitumendakbedekking op een plat dak

Bitumendakbedekking wordt veel gebruikt voor platte daken. Een goede bevestiging, voldoende ballast en winddichte dakranddetails zijn een must voor stormbestendigheid. Een regelmatige controle om te inspecteren of het dak nog aan de vereisten voldoet, is daarom essentieel om te voorkomen dat de dakbedekking los waait.

4. Een stevige schutting

Erfafscheidingen zoals schuttingen, kunnen behoorlijk veel wind vangen. Onderhoud je schutting daarom goed en vervang de schutting op tijd wanneer dit nodig is. Kies voor hardhouten of betonnen palen en zet ze 1 meter de grond in. Monteer als onderste plank een hardhouten plank of metsel de onderkant, dit in verband met rotten. In het voorbeeld hierboven is gekozen voor betonnen bielzen. Dan weet je zeker dat het niet gaat rotten.

5. Bomen snoeien

Staan er bomen in de buurt? Zorg er dan voor dat deze goed gesnoeid zijn. Hiermee voorkom je dat loshangende takken wegwaaien. Een typische stormschade die veel voorkomt is het vallen van een boom op een woning. Doe iets aan die scheef hangende boom of (gedeeltelijke) rottende boom. Het is namelijk een erg vervelende stormschade die veel ellende met zich mee kan brengen.

6. Voorkom waterschade

Houd bij zware regenval in de gaten waar de zwakke plekken in je woning zitten. Meer regen betekent meer grondwater en water kiest de weg van de minste weerstand. Als er zwakke plekken in de constructie van je woning zitten, zal het water zijn weg daarheen vinden. Loop de kitranden en tochtstrips even na, zodat het regenwater geen mogelijkheid krijgt om schade te veroorzaken. Als het zo hard regent dat de omliggende grond het water niet meer aankan en het over de constructie heen je huis in loopt, dan ben je eigenlijk al te laat.

7. Geen losse spullen in de tuin

Zet losse spullen, zoals bloempotten en tuinmeubelen, binnen of zorg ervoor dat ze vast zitten. Deze kunnen namelijk bij hevige stormwinden wegwaaien. Het wordt vaak onderschat hoeveel schade dit soort spullen bij hevige windstoten aan kunnen richten en het is natuurlijk ook erg gevaarlijk wanneer er tuinmeubelen door de tuin heen vliegen.

Facebook antwoorden