Je huis in een zwembad

Veel mensen dromen ervan: een zwembad in je tuin of zelfs in je huis. Martijn Jeroen van de Linden ervaart hoe het omgekeerde ook kan: hij bewoont tijdelijk een heel zwembad.

Midden in het centrum van Vinkeveen ligt, omgeven door een buurthuis, een school en een parkeerplaats, een zwembad. Dit zwembad was tot een jaar of 5 geleden hét zwembad voor Vinkeveen. In 2010, toen het nieuwe zwembad van De Ronde Venen (het Veenweidebad) werd gerealiseerd, raakte het oude zwembad overbodig. Nu staat het leeg. Althans, het zwembad zelf is leeg, want water staat er niet meer in. Het gebouw wordt namelijk wél bewoond.

Tijdelijke bewoning leegstaand zwembad Vinvekeen
De moestuin bij leegstaand zwembad in Vinvekeen

Vier jaar geleden kwam Martijn Jeroen van de Linden, na in meerdere landen te hebben gewerkt en gewoond, terug in Nederland. Hij werkte jarenlang als expatriate in de financiële markt en dat verschafte hem inzichten in duurzame mogelijkheden en oplossingen. Waarom zou je een duur pand in het centrum van Amsterdam gaan bewonen als het ook een stuk goedkoper kan?

Duurzaam alternatief

Daarom besloot hij via internet op zoek te gaan naar alternatieven. Hij kwam op de site van Interveste en raakte in gesprek met de regiobeheerder. Er kwam een tweetal zwembaden leeg te staan in Mijdrecht en Vinkeveen. Beide baden zouden door Interveste worden beheerd tegen leegstand. Martijn raakte gelijk geïnteresseerd en mocht gaan wonen in het zwembad in Vinkeveen. Grappig detail in dit verhaal is dat de broer van Martijn, Roel Jeroen van de Linden, ook op zoek was naar een huis en tegelijkertijd werd uitgenodigd om het zwembad in Mijdrecht te bewonen.

Begin dit jaar startte hij als promovendus op de afdeling Economics of Technology and Innovation in Delft. Hier komen kennis over economie en duurzaamheid samen. “Waarom niet hergebruiken wat er al staat”, is zijn mening. “We zouden wat vaker moeten nadenken over nieuwe economische oplossingen.”

Kledingkast bestaat uit kleedhokjes

Martijn: “Je moet slim omgaan met de locatie. Mijn kledingkast wordt gevormd door de kleedhokjes. In elk hokje hangen andere kledingstukken. De douche en toilet werken gewoon. Uiteraard wordt niet het hele pand verwarmd, enkel het gedeelte waar ik daadwerkelijk woon. Een plons nemen in het zwembad kan niet, want het zou onbetaalbaar zijn om het water te blijven verwarmen en te reinigen.”

Als je door het zwembad loopt, zie je allerlei mooie kunstvoorwerpen. Ze hangen aan de muur of staan op de grond. “Dat is gemaakt door mijn broer Roel. Hij is kunstenaar en ‘zijn’ zwembad is tegelijkertijd zijn atelier. Het hangt daar dan ook vol met schilderijen en wat over is, mag ik ophangen. De overige werken zijn gemaakt door mijn vader.” Een erg creatieve familie, zo blijkt, want ook Martijn maakt eens in de zoveel tijd kunst samen met zijn broer.

Tijdelijke bewoning in zwembad mogelijk gemaakt door Leegstandbeheerder interveste
Een zwembad met kunst

In zijn kantoor/annex ontvangstruimte is een muur volledig gevuld met filosofische spreuken. “Men heeft al zoveel goede dingen gezegd. Het is jammer dat men zo snel vergeet wat er gezegd is. Ik hang ze dus op, zo vergeet ik ze in elk geval niet”, vervolgd Martijn.

Uitzicht op het water

Als je door het zwembad naar buiten loopt, kom je uit in de tuin met uitzicht op een van de uitmondingen van de Vinkeveense plassen. Een moestuin en een zitplaats worden door Martijn bijgehouden. Het grote terrein werd vroeger door de gemeente vaker gemaaid, maar ze komen nu niet vaak meer. Sommige buurtbewoners vinden dat jammer. Anderen vinden het juist mooi als er wat groen te zien is. Martijn geeft aan dat de buurt het een prettige gedachte vindt dat het pand bewoond wordt. Er worden geen ramen ingegooid en er komen nu geen vreemdelingen op het terrein. Natuurlijk komt er een moment dat de grond daadwerkelijk een nieuwe bestemming krijgt. Martijn: “Dat weet ik, maar dan ben ik juist weer heel benieuwd welke mogelijkheden Interveste dan weer heeft. Er staan zoveel panden leeg in Nederland. Er zit vast weer een interessante woning tussen!”

Tijdelijk wonen in zwembad door leegstandbeheerder Interveste
Tijdelijk wonen met uitzicht op het water