Kraken gaat door ondanks verbod

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Kraakverbod wordt niet nageleefdHet kraakverbod wordt slecht nageleefd. Veruit de meeste krakers worden ongemoeid gelaten, blijkt uit een overzicht van het Openbaar Ministerie.

Sinds 1 oktober vorig jaar is kraken een misdrijf, waarvoor een maximumstraf van 1 jaar geldt. Regeringspartijen VVD en CDA hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat het kraakverbod ‘actief en prioritair’ wordt gehandhaafd. Daar blijkt in de praktijk nog weinig van terecht te komen.

Gemeentebesturen en politiekorpsen geven aan de handhaving van het kraakverbod doorgaans een lagere prioriteit dan justitie. Alleen in Amsterdam, Tilburg en Roden zijn acht kraakpanden ontruimd, meldt het OM. Verder werden de beoogde ontruimingen van twee panden in Amsterdam en Utrecht afgeblazen, omdat de krakers in kort geding konden aantonen dat ze al lange tijd door de eigenaren worden gedoogd. (Bron: binnenlandsbestuur.nl)