Studenten kraken ruimte onder Torensluis

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Een groep studenten van het Spinhuis Collectief heeft een voormalige kerker onder de Torensluis (brug over de Singel) in Amsterdam gekraakt. Dezelfde groep was eind vorig jaar verantwoordelijk voor het bezetten van het Spinhuis van de Universiteit van Amsterdam.

Torensluis Amsterdam gekraakt
Torensluis Amsterdam gekraakt

Het Spinhuis collectief heeft de monumentale ruimte bezet uit protest tegen het verdwijnen van betaalbare plekken en ondergrondse cultuur in de binnenstad. In brieven aan de burgemeester van Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad maken de krakers duidelijk wat de beweegredenen zijn voor de bezetting van de ruimte. Het collectief wil de ruimte onder de Torensluis open stellen voor bezoekers in de vorm van een academisch café.

Onder de Torensluis was tot enkele jaren geleden een jazzclub gevestigd, maar nu staat het sinds vier jaar leeg. De brug dateert uit 1648 en is daarmee de oudste brug die in zijn originele staat bewaard is gebleven.

“Met het vorige Spinhuis stonden we aan de vooravond van een jaar lang acties en demonstraties, dit jaar hopen we dat nog eens dunnetjes over te doen. We nodigen iedereen uit die kritiek heeft op het totalitaire UvA-bestuur om langs te komen!” aldus studentenraadslid Ruud van der Veen.

Bron: Het Spinhuis