Begroting woningmarkt Prinsjesdag

Op de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag, heeft de regering  de begroting voor het volgende jaar gepresenteerd. Ook voor de woningmarkt heeft deze miljoenennota gevolgen. Een paar van de maatregelen zetten we op een rijtje.

De doorstroming heeft de hoogste prioriteit binnen het ministerie voor Wonen en rijksdienst. Minister Blok zet zich in voor een groter aanbod van huurwoningen in de vrije sector en op uitbreiding van de mogelijkheden van tijdelijke verhuur. Met als doel: een betaalbare en toegankelijke woning. De verwachting is dat voor jongeren, starters, en ook grote gezinnen zo sneller woonruimte beschikbaar komt. Er is veel vraag naar woningen in de vrije huursector. Voor bouwers en beleggers wordt het aantrekkelijker om hierin te investeren.

De huurstijging per individuele woning is de inflatie plus 2,5 procent maximaal. Voor scheefwoners, mensen met een te groot inkomen voor een sociaal huis, is een huurverhoging mogelijk van inflatie plus 4 procent. Vanaf 2016 wordt de overgang tussen sociale huur en vrije sector voor drie jaar vastgezet op 710,68 euro.

De vrijstelling in de schenkbelasting voor kinderen van 18 tot 40 jaar voor een eigen huis wordt vanaf 2017 uitgebreid. Iedereen mag schenken, niet alleen de ouders, en het kabinet verruimt de vrijstelling naar 100.000 euro.

Bron: Rijksoverheid.nl