De kluswoning – een experiment

Een nieuw initiatief om de woningmarkt enigszins vlot te trekken is de kluswoning. Met de kluswoning proberen sommige woningcorporaties een aantal van hun voor verkoop bestemde woningen aan de man te brengen. De kluswoning is een experiment.

Kenmerk van de kluswoning is dat deze achterstallig onderhoud heeft. De prijs ligt vooral laag omdat deze koopwoningen nog moeten worden opgeknapt. Onder andere BrabantWonen uit ’s-Hertogenbosch en Woonstad uit Rotterdam bieden kluswoningen aan. Bij de kluswoningen van BrabantWonen gaat het om 4 woningen ver beneden een ton, aldus een woordvoerder. Bij Woonstad gaat het om 7 woningen in de Rotterdamse wijk Hillesluis.

Binnen een jaar na eigendomsoverdracht moet de kluswoning aan een vooraf vastgesteld programma van eisen voldoen. Daarnaast geldt het beding dat de koper de kluswoning minimaal 2 jaar zelf moet bewonen.

Of de kluswoning een succes wordt moet nog blijken. Het is in ieder geval weer een nieuw idee uit de reeks bijzondere innovaties binnen het koopwoningsegment bij woningcorporaties.