Dit dorpje zoekt bewoners, maar heeft een nadeeltje

Nou ja, nadeeltje. Dit dorp heeft eigenlijk best wel een groot nadeel. Het ligt vastgekneld tussen Brussels Airport en de ring van Brussel. Als je denkt dat jij last hebt van overlast door geluid. Je bent welkom in Diegem – Lo.

Voor zijn reisprogramma gaat presentator en acteur Tom Waes de hele wereld over. Maar door Corona is dat het afgelopen jaar niet mogelijk geweest. Daarom zoekt hij het nu dichter bij huis in zijn eigen land. Als je hem niet kent als presentator: Je kent Tom Waes misschien uit de Netflix serie Undercover. Dit jaar verschijnt alweer het derde seizoen op Netflix, zo liet hij doorschemeren aan RTL Boulevard. Maar nu is hij dus niet Bob uit de serie maar gewoon Tom, de ontdekker. En Tom was altijd al verbaasd over het groepje huizen wat hij zo vlak langs de luchthaven zag liggen. Tijd voor een onderzoek.

Diegem – Lo

Het gehucht Diegem – Lo bestaat al een paar eeuwen. Daar waar eerst de rivier de Woluwe liep, naast het gehucht, loopt nu de tweede ring van Brussel, de R22. Deze werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw aangelegd. Eigenlijk net voor dat het vliegveld werd gebouwd (jaren ’50/’60). Pas in de jaren ’70 werd de grote ring rondom Brussel voltooid, de R0. En al die nieuwbouw lag precies tegen het plaatsje aan.

Je went aan het geluid

Toch zijn er al die tijd mensen blijven wonen in het gehucht: “Je went aan het geluid”. Er zijn zelfs moestuintjes, ondanks alle uitlaatgassen die vanaf de snelwegen en het vliegveld over het dorp worden gestuwd. Aangezien het meeste lood uit die gassen verdwenen is, zou het eten van de groente uit de moestuintjes geen probleem zijn volgens de bewoners. Enfin, kijk even mee met Tom Waes en verwonder je over Diegem – Lo tijdens ‘Reizen Waes’.

Facebook antwoorden