Europese beschikking

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Vanaf 1 januari 2011 mogen woningcorporaties 90% van de leegkomende woningen met een huur onder de EUR 652,52 alleen nog maar verhuren aan mensen met een (gezins)jaarinkomen tot EUR 33.614: de primaire doelgroep. De overige 10% kan verhuurd worden aan mensen met een hoger inkomen, maar urgentiegevallen dienen hier voorrang te krijgen. Onder inkomen wordt verstaan het totale fiscale gezinsinkomen van de woningzoekende en medebewoners van 18 jaar en ouder.
Het inkomen van eventuele inwonende kinderen telt niet mee bij de vaststelling van het totale fiscale jaarinkomen.

Wat betekent dat in de antikraakpraktijk voor de Leegstandwetwoningen en de bruikleenwoningen?

De inkomens moeten vanaf 1 januari getoetst worden, ook voor tijdelijke bewoning van corporatiewoningen op basis van de Leegstandwet. Dit kan bijvoorbeeld met een IB60-formulier, een officiële verklaring van de Belastingdienst met iemands inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar. Belasting­betalers kunnen dat zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Het nadeel hiervan is dat het huidige inkomen niet kan worden aangetoond, maar dat van het voorgaande jaar. Daarnaast zou eventueel aangevuld kunnen worden met een loonstrook. Een tweede nadeel van het IB60-formulier is dat het een aantal dagen duurt (vaak 10 werkdagen) voordat de belastingdienst een dergelijk formulier aan de woningzoekende verstrekt. En die tijd is er vaak niet bij tijdelijke verhuur. Aantoning kan ook geschieden met de meest recente  aangifte inkomstenbelasting. Het IB60-formulier kan de woningzoekende aanvragen via de belastingtelefoon: 0800-0543. De kandidaathuurder moet verklaren dat de stukken naar waarheid zijn overgelegd.

Hogere kosten voor de corporatie
Wanneer een corporatie niet voldoet aan de toewijzingsnorm (90%-regeling), kan de minister besluiten dat deze voor nieuwbouw van huurwoningen met een huur op of onder de huurtoeslaggrens, geen gebruik meer mag maken van de borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Een sanctie waar veel corporaties huiverig voor zijn, dit scheelt hen in de rente (dus bouwkosten). Bovendien is het niet zeker of banken zonder die borging nog een lening willen afsluiten.

-> Corporaties doen er goed aan om met derden (zoals bijvoorbeeld de antikraakorganisaties), die namens hen verhuren, vast te leggen hoe om te gaan met deze regelgeving.

Met een inkomen boven de grens geen antikraakwoning meer?
Niet helemaal. Voor bruikleenwoningen geldt de eis niet. Kijk hiervoor ook op tijdelijke regeling 90%-norm. Verdient iemand, die tijdelijk huurt op basis van de Leegstandwet, samen met partner/medehuurder meer dan deze inkomensgrens, dan komt men in principe niet meer in aanmerking voor een tijdelijke woning van een corporatie. Wel kun je natuurlijk nog gewoon terecht voor een onzelfstandige woonruimte in een antikraakpand van een antikraakorganisatie, of een antikraakwoning die niet tot het bezit van een corporatie kan worden gerekend. Het vermogen telt trouwens niet mee als inkomen. Wel wordt vakantiegeld en een dertiende maand meegenomen in de inkomensbepaling.

Niet alle corporaties zullen zich aan de richtlijn gaan houden en riskeren daarmee om zonder WSW-borging door te moeten gaan. Omdat de woningmarkt op slot zit vinden een aantal corporaties het belangrijk om de middeninkomens te blijven huisvesten in sociale huurwoningen.

De norm heeft ook betrekking op onzelfstandige woonruimte en wisselwoningen, de inkomensgrens wordt jaarlijks aangepast en het inkomen is bepalend op het moment van toewijzing van de woning. Kijk hier voor de berekening van het huishoudinkomen.

 Aanvragen IB60 inkomensverklaring? Dit is eenvoudig. Bel de belastingtelefoon 0800-0543 en houd uw Burger Service Nummer bij de hand. Dit staat o.a. op het paspoort, identiteitsbewijs en rijbewijs. U kunt dit via de telefoon invoeren en het IB60 formulier wordt vervolgens automatisch toegezonden. Of kijk op de site van de belastingdienst.