Gezocht: nieuwe bestemming 1300 verzorgingstehuizen

Gisteren gaf minister Blok het startsein voor de transformatie van het oude Liornehuis in Hoorn. Het complex zal worden omgebouwd naar 83 koopwoningen. Het Liornehuis was een van de vele verzorgingstehuizen in Nederland die te maken had met leegstand. Nu moet er nog een oplossing worden gevonden voor de overige 1300 verzorgingstehuizen.

Het Liornehuis in Hoorn

Verzorgingstehuis Liornehuis in Hoorn
Verzorgingstehuis Liornehuis in Hoorn

Sinds juni stond het Liornehuis leeg. Bouwbedrijf Scholtens kocht in september 2014 het pand van Zorggroep Omring. Scholtens richt zich nu voor het eerst op transformatie van een leegstaand pand. Aanvankelijk was het plan om het oude pand in zijn geheel te slopen en een nieuw complex te bouwen. De goedkoopste appartementen zouden dan met een minimale vraagprijs van 220.000 euro verkocht moeten worden. Een behoorlijk verschil met de ongeveer 100.000 euro die het goedkoopste appartement nu kostte. Het bleek een schot in de roos, want er zijn nog maar een paar appartementen te koop.

Het succes van deze transformatie heeft alles te maken met de versoepeling van de renovatieregels. De plafonds van het verzorgingstehuis zijn vrij laag. Als deze verhoogd moesten worden zou de transformatie in zijn geheel niet door kunnen gaan. Verder kon er nog gebruik gemaakt worden van de goedkopere BTW-heffing en de schenkingsregeling was nog van kracht. En natuurlijk speelde mee dat gemeente Hoorn enthousiast was en zijn goedkeuring gaf.

Leegstand verzorgingstehuizen en bejaardenhuizen

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen en dat heeft grote gevolgen voor de vele bejaarden- en verzorgingstehuizen die Nederland telt. Dit heeft mede te maken met het beleid van de overheid wat sinds 2012 gericht is om mensen langer thuis te houden. De bekende wachtlijsten verdwenen en sterker: de kamers kwamen leeg te staan. Voor de ongeveer 1300 verzorgingstehuizen zal een nieuwe bestemming gevonden moeten worden. Daarbij is transformatie een uitstekende oplossing. Daarom heeft Marnix Nolder (oud-wethouder in Den Haag) van Minister Blok en Staatssecretaris Van Rijn de opdracht gekregen zich met een speciale taskforce, een transformatieteam, te richten op deze projecten.

De leegstand van de zorgcomplexen zal uiteraard niet over één dag ijs gaan. Tussentijdse oplossingen zullen hier de oplossing zijn. Uiteraard zijn er ook projectontwikkelaars en vastgoedondernemers nodig die het aandurven deze projecten aan te grijpen.

Transformatie verzorgingstehuis in Hoorn
Het toekomstige nieuwe wooncomplex