Gratis kamers en appartementen voor mensen uit de zorg!

In deze barre tijden van het Coronavirus zit heel Nederland thuis in quarantaine. Alles is dicht, familieleden, opa’s en oma’s mogen niet bezocht worden en er moet voortaan anderhalve meter afstand worden gehouden. Maar wie staan juist in deze tijd voor ons klaar? De mensen uit de zorg! Er zijn al veel steunbetuigingen voor deze harde werkers voorbijgekomen, maar nu laat ook de woningmarkt van zich horen. Verschillende organisaties bieden gratis onderdak aan mensen die dag en nacht voor ons klaar staan.

Één van deze organisaties is Residence32. Zij hebben vijf appartementen in Eindhoven tijdelijk ter beschikking gesteld aan onder meer medewerkers van de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis, een apotheker en Eindhoven Airport (die bezig is met de repatriëring van Nederlanders). “Een ziekenhuismanager is 24/7 bereikbaar om opgeroepen te worden, maar zij woont buiten Eindhoven. Het spaart veel meer tijd uit om dichter bij het ziekenhuis te wonen”, vertelt de medewerkster van de SEH uit Maastricht. “Met een parttimebaan gaat dat wel, maar nu werkt ze veel meer en soms ook langere diensten. Dan is het fijn om vlakbij in bed te kunnen rollen na een dienst van 14 uur”, aldus Denny Janssen van de Eindhovense verhuurder.

 

Ook burgers zelf bieden massaal appartementen, kamers en andere woonruimtes aan. BrabantZorg in Oss meldt dat ze worden overspoeld door telefoontjes van particulieren die onderdak willen bieden aan één van de verpleegkundigen die Brabant komen helpen in de coronacrisis. “Mensen bieden massaal onderdak aan, iedereen heeft nog wel een kamertje leeg waar een zorgmedewerker mag overnachten”, zo laat een woordvoerster van BrabantZorg weten. Door deze massale goedwilligheid van veel Nederlanders zijn alle ziekenhuis- en zorgmedewerkers al voorzien van onderdak, laat de organisatie weten. Er is dus zelfs geen hulp meer nodig!