Inkomensverklaring – IBRI-O, IBRI-V en IBRI-D

Interveste maakt gebruik van de inkomensverklaring zoals deze door de belastingdienst worden afgegeven. In deze verklaring staat of er aangifte is gedaan en of deze is goedgekeurd of nog behandeld moet worden. We zijn verplicht deze gegevens te toetsen voor het overgrote deel van de tijdelijke huurwoningen. Maar wat staat hier nu in?
We schreven eerder al dat de inkomensverklaring tot juni 2014 ‘IB60’ werd genoemd. Na 2014 verviel het IB60 formulier en werd er gebruik gemaakt van een inkomensverklaring met daarin een IBRI kenmerk. Om precies te zijn waren er zes kenmerken mogelijk: IBRI-A tot en met IBRI-F. Vanaf eind september 2014 zijn ook deze komen te vervallen. Nu worden de kenmerken IBRI-O, IBRI-V, en IBRI-D gehanteerd.

Wat houden kenmerken IBRI-O, IBRI-V en IBRI-D in?

De inkomensverklaring is een officiële verklaring van de Belastingdienst over een specifiek belastingjaar. Er zijn drie mogelijke kenmerken beschikbaar:

IBRI O: als het inkomen onbekend/niet verwerkt is (nadere inkomenstoetsing is nodig).
IBRI V: als het vermelde inkomen voorlopig is vastgesteld (acceptabel).
IBRI D: als het vermelde inkomen definitief is vastgesteld (acceptabel).

De voorlopige en definitieve vastgestelde inkomensverklaring kunnen gebruikt worden door Interveste om te bekijken of iemand daadwerkelijk onder de inkomensgrens blijft. Het kenmerk ‘IBRI-O’ is niet voldoende om in aanmerking te komen voor een huurwoning bij veel corporaties.

IBRI Inkomensverklaring BelastingdienstWaarom is een inkomensverklaring nodig?

Interveste beheert huurwoningen veelal voor woningcorporaties. Hoewel we een pand of locatie beheren, blijft de woningcorporatie eigenaar van het pand. De regelgeving blijft van kracht die ook voor de woningcorporaties geldt. Zij mogen geen mensen plaatsen met een verzamelinkomen hoger dan €34.678 en dus verifiëren ook wij deze gegevens vooraf.

Waar kan ik de inkomensverklaring krijgen?

Een inkomensverklaring wordt enkel door de Belastingdienst afgegeven. Je kunt de verklaring telefonisch aanvragen via de BelastingTelefoon op 0800-0543. Bij het aanvragen dient u uw BSN (Burgerservicenummer) bij de hand te hebben. Het duurt gemiddeld 5 werkdagen alvorens je de verklaring in huis hebt.

Soms wordt een formulier ook direct verstrekt door een klantendienst van een Belastingkantoor. Deze verklaringen zijn niet voorzien van een IBRI kenmerk, maar kunnen toch worden aangehouden door een corporatie als indicatie aangezien de verklaring melding maakt van het (voorlopige) inkomen.