Je huis verwarmen met ijs

Je huis verwarmen met ijs. Het klinkt volstrekt onlogisch. Toch gaat Woningcorporatie RWS in Goes beginnen met de herstructurering van een wijk waarbij dit principe voor een compleet nieuwe manier van ‘stoken’ gaat zorgen. Het project heet: ‘Het ijs van Columbus’.

Bron: RWS Goes
Bron: RWS Goes

Er zijn in Nederland veel verouderde wijken. Goes-West is zo’n wijk en voldoet niet langer aan de huidige eisen die bewoners en corporaties stellen. Nieuwbouw en renovatie blijken de oplossing te zijn en dus zijn er sinds 2008 zo’n 150 woningen gerenoveerd of nieuw gebouwd. In totaal zullen er zo’n 600 woningen aangepakt gaan worden. Hiervan zullen als proef 21 woningen worden voorzien van een grote watertank onder de grond. Door deze tank te koelen komt er warmte vrij. Deze warmte wordt dan boven de grond gebruikt om het huis te verwarmen. Als de bak bevriest wordt door middel van een zonneluchtcollector het ijs weer ontdooit of het water wordt verwarmd, zodat het opnieuw gekoeld kan worden. Op deze manier zou de opgewekte energie het hele jaar beschikbaar moeten zijn.

Proef bij sociale huurwoningen

Het systeem is afkomstig uit Duitsland en wordt nu voor het eerst toegepast op sociale huurwoningen in Nederland. Aangezien het om een test gaat wordt er eerst een jaar proefgedraaid. Er wordt dan bekeken of de woonlasten daadwerkelijk lager worden, want de energierekening zal bij gebruik van fossiele brandstoffen jaarlijks hoger worden. Na de proeftijd is er nog genoeg tijd om meer huizen te voorzien van zo’n tank, want de corporatie heeft tot 2025 om de wijk te vernieuwen.