Leegstand politiebureau’s dreigt

Met de aankondiging van Minister Opstelten dat er steeds meer aangiften online ingevuld zullen worden komt er een overschot aan politiebureau’s. Van de ruim 400 bureau’s zullen er slechts 167 overblijven. De overige politiebureau’s komen leeg te staan.

De dienstverlening door agenten zal steeds meer op straat en in de wijk moeten plaatsvinden, zo vindt Opstelten. Door gebruik te maken van nieuwe smartphone’s met speciale apps kan het contact ook veel sneller plaatsvinden tussen de agenten onderling, hetgeen samenwerking ook zal verbeteren.

Dienders meer de straat op
Dienders meer de straat op

Er zullen wel steunpunten komen op bijvoorbeeld gemeentekantoren. Zo’n steunpunt kan dan als uitvalsbasis dienen voor een agent op straat. Korpschef Gerard Bouman beaamt dat dit een goed plan is. “Er wordt nu al 32.000 keer per maand online aangifte gedaan, dus je merkt dat tijden veranderen”. De 50.000 agenten zullen toegang krijgen tot al deze aangiften via de smartphones.

Wat er gaat gebeuren met de leegstaande politiekantoren is nog niet duidelijk. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de gebouwen daadwerkelijk leeg komen te staan. Een tijdelijke invulling kan in de vorm van antikraak worden gezocht. In het verleden heeft bijvoorbeeld Interveste al eens politiebureau’s tegen kraak beheerd, dus lijkt dit een goede oplossing. Tegelijkertijd zou kunnen worden gekeken naar een goede herbestemming of transformatie van deze panden.