Maatregelenpakket Leegstandwet in aantocht

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse zaken wil de maximale periode voor tijdelijke verhuur van huurhuizen die gesloopt of gerenoveerd moeten worden van 5 naar 7 jaar verhogen. De huidige termijn Leegstandwet van 5 jaar blijkt, zeker in deze tijden van financiële onzekerheid, vaak niet toereikend. De Leegstandwet zou hiermee verruimd worden om overschrijdingen van deze maximale 5-jaarstermijn te voorkomen, welke nu van toepassing is. Deze overschrijdingen komen in de praktijk regelmatig voor en vormen soms een probleem, is ook de ervaring van Interveste.

Naast verruiming van de looptijd van de Leegstandwet moet het in de toekomst ook mogelijk worden om vaker dan één keer een vergunning voor tijdelijke verhuur van deze woningen af te geven. Dit is nu niet mogelijk. Ook hier blijkt in de praktijk behoefte aan te bestaan.

Ook gaat Spies, samen met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Jusititie, de regels van tijdelijke verhuur bij ombouw van kantoorpanden naar huurwoningen tegen het licht houden. Hiermee wordt mogelijk deze vastgoedtransformatie interessanter voor investeerders en lost daarmee een gedeelte van de krapte in de huurwoningvoorraad op.

Voor verhuur van particuliere koopwoningen, op basis van de Leegstandwet en ter bestrijding van dubbele woonlasten, staan ook veranderingen op stapel. Zo zal de verhuur van deze koopwoningen niet langer onder het Wettelijke Woningwaarderingsstelsel vallen, waarmee de verplichting voor gemeenten vervalt om een maximale huurprijs vast te stellen. Tevens mogen gemeenten geen extra voorwaarden meer stellen. Ook wordt de aanvraagprocedure versimpeld. Particuliere huiseigenaren zullen hiermee naar verwachting minder vaak met dubbele woonlasten komen te zitten. Met banken en hypotheekpartijen zal daarnaast bekeken worden of eventuele knelpunten voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet kunnen worden opgelost. www.interveste.nl