Nico’s snelle oplossing: Anti-kraak

Meestal is het beeld van anti-kraak wonen niet al te rooskleurig. Het beeld van een vervallen kantoorpand en de onzekerheid die je hebt over de verblijfsduur. Tja, het zou natuurlijk zomaar eens kunnen zijn dat je twee weken later weer op zoek moet naar een nieuwe woonruimte. Maar anti-kraak wonen kan daarentegen juist ook een geweldige oplossing zijn voor hen die op zoek zijn naar een tijdelijk onderkomen voor relatief weinig geld. In verband met de verkoop van je huis bijvoorbeeld, of zoals in het geval van Nico, die na zijn relatiebreuk en het verlies van zijn baan plots weer bij zijn moeder in huis kwam te wonen.

Nico's anti-kraak woning in Ulft
Nico’s anti-kraak woning in Ulft

‘Het is heel vreemd om na zo’n lange tijd zelfstandig te hebben gewoond ineens weer terug te moeten naar het ouderlijk huis. Vanwege mijn situatie destijds, heb ik daarom ook de tijd genomen om tot mijzelf te komen. Na een jaar was ik er klaar voor en vond ik dat het tijd werd om een nieuwe start te maken’, vertelt hij. ‘Bovendien verlangde ik gewoon naar een eigen plek van waaruit ik verder kon zoeken’.
Als ik Nico vraag naar wat zijn beeld van anti-kraak wonen voorheen was, antwoordt hij: ‘Mijn beeld hiervan was al positief gevormd nog vóórdat ikzelf anti-kraak ging wonen’. Hij vertelt over een  jong stel dat vroeger bij hem in de buurt op anti-kraakbasis woonde: ‘bij hen was de staat van de woning prima!’
Nico snapt wel dat anti-kraak wonen niet voor iedereen geschikt zal zijn. ‘Het biedt behoorlijk wat voordeel, zolang je er zelf flexibel in kunt staan en daarmee is het hebben van een avontuurlijke instelling zeker een pré’.

Drie maanden anti-kraak

Hij vertelt op te zijn gegroeid in Doesburg, alwaar zijn moeder nog steeds woonachtig is. ‘Wat werk betreft was ik niet gebonden aan een specifieke regio. Maar voor mijn moeder, die steeds meer hulpbehoevend wordt, wilde ik toch enigszins in de buurt blijven’.
Wanneer er een woning via Interveste wordt aangeboden in Ulft, nog geen dertig kilometer van zijn moeder vandaan,  besluit Nico stappen te gaan zetten en vanaf dat moment gaat het snel. Hij tekent voor de woning. ‘Tijdens de bezichtiging gaf regiobeheerder Lilian al aan dat de woning voor maximaal drie maanden verhuurd kon worden vanwege een geplande renovatie aan het pand. Het was fijn dat ik op voorhand al een indicatie kon krijgen van de mogelijke verblijfsperiode.’

Snelle oplossing

Over de woning zelf zegt Nico: ‘Natuurlijk was de woning wat verouderd en met het zicht op een renovatie aan het pand, was er ook nog wel het één en ander aan de hand met betrekking tot achterstallig onderhoud. De zolder was koud, maar daar maakte ik dan ook geen gebruik van. Verder zat er  bijvoorbeeld een gat in het slaapkamerraam die me pas opviel op het moment dat ik de sleutel al in ontvangst had genomen. Ik heb hier meteen voor gebeld met Interveste, met de vraag of hier iets aan gedaan kon worden, want ik kon me ook voorstellen dat dit vanwege de korte woonperiode alleen afgeplakt zou worden. Er was een afspraak gemaakt met de glazenzetter om te komen kijken en die heeft er heel netjes meteen een nieuw raam in gezet’. Na twee maanden moest het pand terug naar de opdrachtgever. ‘Dat was nog wel even spannend’, geeft Nico aan. ‘De oplevering  was toch eerder dan verwacht.’ Ook bij de eindinspectie was Lilian aanwezig. ‘Heel fijn om weer een bekend gezicht van Interveste te zien. Dat geeft toch minder het gevoel van ‘een nummer zijn’.

Na de anti-kraak woning in Ulft te hebben verlaten, vindt Nico gelukkig vrij snel weer een huurwoning. ‘Eindelijk kan ik nu echt helemaal opnieuw beginnen’.

 

Nico's tijdelijke interieur oplossing
Nico’s tijdelijke interieur oplossing