Nieuwe Leegstandwet moet tijdelijke verhuur bij leegstand makkelijker maken

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Huur op maat - Leegstandwet - Weg met de wachtlijstPer 1 juli 2013 zal er een nieuwe Leegstandwet in werking treden. Dinsdag 18 juni 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een aantal wijzigingen in de huidige Leegstandwet. Door deze wijzigingen wordt het voor woningbezitters gemakkelijker om hun te koop staande woning tijdelijk te verhuren.

Belangrijkste wijzigingen Leegstandwet

De belangrijkste wijzigingen zijn dat de huurprijs vrij overeen te komen is tussen de verhuurder (eigenaar) en de tijdelijke huurder van de woning. De overeen te komen huurprijs is daarnaast niet langer gebonden aan een maximale huursom. “De verruiming van de Leegstandwet geeft huiseigenaren met een te koop staande woning meer lucht”, aldus Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst.

De maximumduur voor tijdelijke verhuur van sloop- en renovatiewoningen wordt verlengd van vijf naar zeven jaar. Dit besluit is tot stand gekomen doordat in de huidige markt de sloop- en renovatieplannen voor huurwoningen meer tijd in beslag nemen dan in eerste instantie gepland was. Door de wetswijzigingen kunnen deze woningen gedurende de gehele periode bewoond blijven.

Vergunningen tijdelijke verhuur blijven verplicht

Het hebben van een vergunning van de gemeente voor tijdelijke verhuur blijft verplicht. De vergunningverlening door de gemeente biedt de verhuurder van de woning de garantie dat de tijdelijke huurovereenkomst ook daadwerkelijk eindigt bij het verstrijken van de termijn. Normale huurbescherming is op deze tijdelijke verhuur niet van toepassing.

Leegstaande gebouwen ombouwen naar woonruimte

De nieuwe Leegstandwet maakt het volgens minister Blok tevens aantrekkelijker voor eigenaren van bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden, ziekenhuizen, verpleeghuizen of scholen om deze om te bouwen naar woonruimte. Wanneer de eigenaar van het gebouw een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan krijgt om deze ombouw mogelijk te maken, dan is de vergunning meteen voor de hele duur van de ontheffing.

 

Bent u in het bezit van een leegstaand pand en wilt u meer informatie over tijdelijke verhuur? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Interveste Leegstandbeheer voor een gedegen advies.

Bent u op zoek naar een tijdelijke huurwoning? Bekijk dan hier ons aanbod.

Wilt u meer lezen over de Leegstandwet? Klik dan hier