Verbod ontruiming kraakpanden

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 8 november 2010 in hoger beroep mondeling uitspraak gedaan over de vraag of het ministerie van Veiligheid en Justitie tot ontruiming kan overgaan van diverse kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden. Het hof heeft de ontruiming verboden, omdat in de nieuwe Wet kraken en leegstand niet is voorzien in de mogelijkheid voor krakers (die dreigen hun woning te moeten verlaten) om daarover vooraf het oordeel van de rechter te vragen. Dit is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. […] Het hof heeft de ontruiming verboden. Het is van oordeel dat de krakers door de ontruiming hun woning dreigen te verliezen. De woning van een persoon geniet onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) speciale bescherming. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft herhaaldelijk beslist dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover vooraf een uitspraak heeft kunnen doen. Aangezien hierover in de nieuwe wet niets is geregeld en ook justitie in dat opzicht geen duidelijk en kenbaar beleid voert, is het hof van oordeel dat ontruiming onder deze omstandigheden in strijd zou komen met het EVRM. Ga voor het volledige bericht en de uitspraak (LJN BO3682) naar www.rechtspraak.nl

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 8 november 2010 beslist dat niet ontruimd mag worden gedurende de periode dat het hoger beroep van de krakers loopt. De krakers van het HES-gebouw aan de Passeerdersgracht te Amsterdam verzetten zich tegen de aangekondigde ontruiming van het door hen bewoonde pand. De aankondiging tot ontruiming houdt verband met de per 1 oktober 2010 in werking getreden antikraakwetgeving. […] Of de krakers ook op langere termijn in het pand mogen blijven zal later, in een zogeheten spoedappelprocedure, worden beslist.

Ga voor het volledige bericht naar www.rechtspraak.nl Deze uitspraak is besproken in De kleine Suggeste nr. 148: … Maar de tweede slag is voorlopig voor de krakers.

Datum nieuwsbericht: 18-11-2010