Greenchoice bosproject – Indonesië

Borneo Indonesie GreenchoiceInterveste werkt al tien jaar samen met Greenchoice als leverancier voor gas en elektra. Dat is een bewuste keuze omdat we vinden dat Greenchoice laat zien met een groen hart zich in de energiemarkt te begeven. Greenchoice levert bijvoorbeeld 100% bosgecompenseerd gas. Deze bosprojecten vinden plaats over de hele wereld. Een van die locaties waar Greenchoice bos beschermd ligt op het eiland Borneo.

Rimba Raya is een biodiversiteitsreservaat in het Indonesische deel van het eiland Borneo. Het gebied is ruim 91.000 hectare groot – ongeveer twee derde van de provincie Utrecht – en ligt aan de oostzijde van het beroemde Tanjung Puting National Park. Het bestaat bijna volledig uit tropisch veenbos: een van de meest biodiverse maar ook bedreigde soorten regenwoud en ecosystemen in de wereld. Een kenmerk van tropisch veenbos is dat het heel veel CO2 kan opslaan, vooral in de bodem. Toch verdwijnt er naar schatting per minuut wereldwijd ongeveer een voetbalveld aan dit kostbare soort bos. Het ‘Rimba Raya’ bosproject gaat dit tegen.

Aantal Borneose orang-oetans afgelopen eeuw gedaald met 95%

Orang-Oetan
Foto: Andrea Bohl via Pixabay

Een gebied van 47.000 hectare binnen Rimba Raya was voorbestemd om gekapt te worden om er vervolgens een palmolieplantage van te maken. Dankzij het bosproject is dit gebied nu volledig bestemd voor het beschermen van honderden bedreigde dier- en plantsoorten. Met als belangrijkste de Borneose orang-oetan: daarvan nam het aantal in de afgelopen eeuw met 95% af.

Rimba Raya is ook het grootste project in de wereld als het gaat om behoud van tropisch veenbos.

Beschermen flora en fauna & versterken lokale gemeenschap

Met de opbrengsten van de CO2-certificaten uit het project beschermt Greenchoice inheemse flora en fauna én versterken we de lokale gemeenschap. Het project creëert banen en zorgt voor betere toegang tot schoon drinkwater en gezondheidszorg. Ook leert de lokale bevolking dankzij het project dat er een duurzaam alternatief is om in hun levensonderhoud te voorzien.

Dit is slechts een van de meerdere prachtige projecten die Greenchoice verzorgt en waarmee ze ook de lokale bevolking helpt aan werk en onderwijs uit de opbrengsten van het project. Het beschermde gebied is een thuis voor bedreigde dier- en plantsoorten: er leven meer dan 300 vogelsoorten, 122 soorten zoogdieren en 180 soorten bomen en planten. Daarnaast is Rimba Raya inmiddels het grootste particuliere orang-oetanreservaat in de wereld.Greenchoice bosproject Rimba Raya - Interveste

Facebook antwoorden