Haarendael – van priester tot tijdelijke bewoner

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

De prachtige poort met lange oprijlaan is de ontvangst van het voormalig seminarie Haarendael, wat in 1833 gebouwd is om huisvesting te bieden aan het grote aantal Bossche priesterstudenten. Het monumentale complex bestaat uit een aantal gebouwen, waaronder de kapel, een koetshuis en het imposante hoofdgebouw. Zelfs een aantal bomen op het landgoed zijn monumentaal, waarvan de grootste met een omtrek van 4,18 meter. In de oorlog werden diverse hooggeplaatste personen door de Duitsers gegijzeld in de gebouwen van Haarendael. De professoren van Haarendael hadden vooraf wel gezorgd dat de wijncollectie veilig was gesteld, door deze in de omringende grachten te verstoppen.

Het complex heeft ruime tijd daarna ongeveer 45 jaar onderdak geboden aan Cello, waar mensen met een verstandelijke beperking begeleid wonen. Helaas voldoen zowel het terrein als de monumentale gebouwen niet meer aan de eisen en wensen van een goed functionerend zorgcomplex in deze tijd. Cello heeft dan ook besloten het complex te verlaten, de laatste bewoners zullen op korte termijn elders gehuisvest worden. Omdat er voor het complex nog geen andere bestemming is, wordt het beheer voor de periode van leegstand uit handen gegeven aan Interveste. In het complex zal plaats zijn voor een groot aantal bewoners. De duur van bewoning is niet bekend, de opzegtermijn is vier weken. Interesse om op Haarendael te wonen? Reageer dan nu op deze woonruimte.