Hof Arnhem: ‘Woningcorporatie is Anbi’

Een woningcorporatie die zich vooral toelegt op volkshuisvesting is aan te merken als een Algemeen nut beogende instelling (Anbi). Tot dat oordeel kwam het Hof in Arnhem op 30 augustus 2011 in een procedure gevoerd door KPMG Meijburg & Co.

Faciliteiten
Over deze kwestie procederen woningcorporaties en de Belastingdienst al geruime tijd. Voor Anbi’s staat namelijk een aantal fiscale faciliteiten open die voor reguliere belastingplichtigen niet gelden. Hiermee is de belaste winst vaak tot nihil terug te brengen. Voorwaarde is wel dat de corporatie voldoende investeert.

Vrijstelling vennootschapsbelasting
Woonzorgcorporaties kunnen door deze uitspraak binnen de huidige wettelijke regelingen ook na 2011 volledig vrijgesteld blijven van vennootschapsbelasting. De staatssecretaris van Financiën wilde onlangs die vrijstelling intrekken, omdat hij vond dat het algemeen nut bij deze specifieke corporaties onvoldoende aanwezig was.

Mogelijk versobering
Overigens heeft het kabinet op 21 juni 2011 aangekondigd de fiscale faciliteiten voor Anbi’s te versoberen. Op Prinsjesdag zal blijken wat die aanpassingen concreet inhouden en wat de mogelijke gevolgen voor woningcorporaties zijn. Het kan daarom verstandig zijn de toepassing de belangrijkste faciliteiten formeel veilig te stellen. Concreet gaat het om artikel 9-1h Wet VPB en/of de herbestedingsreserve. Dat kan door tijdig een beroep te doen op het wetsartikel of de reserve in de aangifte VPB of in een aanvulling op de VPB aangifte.