Verhuurdersheffing van kracht in 2014

VerhuurdersheffingDe Eerste Kamer heeft op 18 december 2013 ingestemd met de Wet maatregelen woningmarkt 2014. Dit houdt in dat woningcorporaties en andere sociale verhuurders vanaf 2014 een jaarlijkse verhuurdersheffing moeten gaan betalen. De Tweede Kamer stemde begin december al in met dit voorstel.

Toezeggingen minister Blok

Tijdens het debat ontving de Eerste Kamer een brief van minister Stef Blok waarin hij een aantal toezeggingen deed. Zo beloofde hij om begin 2016 al de effecten van de heffing te evalueren. Indien op dat moment blijkt dat de heffing ongewenste effecten tot gevolg heeft, dan is minister Blok eventueel bereid om de verhuurdersheffing te verlagen. Tevens wil minister Blok onderzoeken of de huidige aftrekmogelijkheid van de verhuurdersheffing later kan worden omgevormd tot een investeringsfonds voor de woningmarkt. Daarnaast gaat minister Blok volgend jaar een wettelijke basis uitwerken voor de organisatievorm van de wooncoöperatie, waarin huurders en kopers zelf hun huisvesting organiseren.

Gevolgen van de verhuurdersheffing

De verhuurdersheffing gaat woningcorporaties en particuliere verhuurders in de sociale sector in 2014 ruim 1,1 miljard euro kosten. Uiteindelijk zal dit bedrag oplopen tot 1,7 miljard in 2017. Naar verwachting zullen woningcorporaties, door de invoering van de verhuurdersheffing, minder kunnen investeren, de bedrijfskosten verlagen en de huren verhogen. De volledige brief van minister Stef Blok aan de Eerste Kamer: [gview file=”https://www.interveste.nl/blog/wp-content/uploads/2013/12/Brief-minister-Blok-verhuurdersheffing.pdf”] Bent u op zoek naar woonruimte? Bekijk dan het aanbod van Interveste Antikraak en Leegstandbeheer