Zwaarlijvige bewoner onwel, schade voor eigen rekening

Huurster lijdt aan overgewicht: zij weegt 300 kg. Wegens acute medische problemen moest huurster met spoed naar een ziekenhuis worden gebracht. De ambulanceverpleegkundigen hebben de hulp van de brandweer ingeroepen, omdat zij huurster niet zelfstandig uit de woning konden vervoeren.

De casus

Vanwege de omvang en het gewicht van huurster was het niet mogelijk haar via een deur of raam uit de woning te halen. De brandweer heeft daarom in opdracht van de ambulanceverpleegkundigen de voorgevel en balustrade doorgezaagd. Huurster is vervolgens op een speciaal, extra breed ambulancebed in een kooi met een takelwagen naar de begane grond gebracht. Verhuurster heeft de voorgevel en balustrade laten herstellen en stelt huurster aansprakelijk voor de kosten: zo’n 11.500 euro. Huurster had de problemen met betrekking tot haar overgewicht moeten melden, zodat verhuurster maatregelen had kunnen treffen om schade aan de woning te voorkomen. Zo’n verplichte melding zou inbreuk maken op haar persoonlijke levenssfeer, meent huurster. Onder normale omstandigheden kan huurster zelfstandig de woning verlaten en het medische probleem houdt geen verband met haar gewicht. Er is dan ook geen sprake van schuld of onachtzaamheid. De schade die is ontstaan ligt in de risicosfeer van verhuurster. Als verhuurster goed onderhoud had gepleegd, zou de schade overigens beperkter zijn geweest. Bovendien hebben huurders niet zelf de opdracht gegeven en heeft de brandweer eerst met verhuurster overleg gevoerd.

Het oordeel van de rechter

Huurster moest acuut naar het ziekenhuis, zodat verhuurster natuurlijk geen bezwaar kon hebben tegen de noodzakelijke werkzaamheden, aldus de rechter. Die instemming houdt echter niet zonder meer in dat zij de schade voor haar rekening zou nemen. De brandweer en de verpleegkundigen bevonden zich met goedvinden van huurders in de woning en daarmee zijn huurders aansprakelijk voor hun gedragingen. Het verwijderen van de voorgevel en de balustrade levert in beginsel een tekortkoming op in de nakoming van de huurovereenkomst, tenzij sprake is van overmacht. Dat is echter niet het geval. Huurders hadden kunnen voorzien dat er problemen zouden ontstaan wanneer huurster in een noodsituatie uit de woning moest worden gebracht. Er bestond weliswaar geen verplichting om verhuurster op de hoogte te stellen, maar huurders hadden wel zelf preventieve maatregelen moeten treffen. Het gewicht van huurster is een haar persoonlijk betreffende omstandigheid, waarop alleen zij invloed heeft. Vanwege het gewicht en de omvang van huurster moest een speciaal ambulancebed worden gebruikt en moesten voorgevel en balustrade worden verwijderd. In het algemeen kan van de verhuurder niet worden verwacht dat hij maatregelen treft om te voorkomen dat bewoners vanwege overgewicht niet uit de woning kunnen worden gebracht. Op de verhuurder rust ook niet de verplichting om de balustrade zodanig te onderhouden, dat deze niet behoeft te worden doorgezaagd, maar kan worden losgeschroefd. Dit houdt in dat de veroorzaakte schade voor rekening van huurders komt. De volledige schade, want de ziet rechter geen aanleiding om een deel ervan voor rekening van verhuurster te laten. (Uitspraak Rechtbank Rotterdam van 13 maart 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:1899)