Bestemming niet gewijzigd? Geen dringend eigen gebruik

Een woningbouwvereniging zegt een huurovereenkomst op omdat zij de woning dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Het gehuurde moet plaats maken voor parkeerplaatsen ten behoeve van het winkelcentrum. Om die parkeerplaatsen te kunnen realiseren, moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. De locatie heeft nu namelijk nog een woonbestemming.

De casus

Verhuurster heeft de huurovereenkomst met huurder opgezegd op grond van dringend eigen gebruik wegens sloop én omdat zij een op het verhuurde liggende bestemming wil verwezenlijken. Het winkelcentrum kan in de huidige toestand niet worden voortgezet. De gehele buurt, waar verhuurster veel woningen verhuurt, heeft belang bij realisering van de voorgenomen vernieuwing. Zo zal de leefbaarheid van de buurt en de veiligheid worden verbeterd. Het woningblok moet worden gesloopt om ter plaatse een tijdelijke parkeerplaats te kunnen realiseren. De ondergrond heeft nu een woonbestemming, maar later dit jaar zal de gemeente een nieuw bestemmingsplan vaststellen. Voor huurder, die al jaren weet dat de woning zou kunnen worden gesloopt, is andere passende woonruimte beschikbaar. Huurder stemt niet in met de beëindiging van de huurovereenkomst. Huurder, op leeftijd, heeft in de woning waar hij al bijna 30 woont een aantal speciale voorzieningen aangebracht (traplift, geen drempels). In 2000 heeft verhuurster bevestigd dat de woning niet op de nominatie stond om te worden gesloopt. De sloop is bovendien niet dringend nodig, meent huurder. Het gaat om 16 parkeerplaatsen waarvan niet eens vaststaat dat deze nodig zijn, en er wordt ook niet in de nabije toekomst met de sloop begonnen. Wat het bestemmingsplan betreft, het is onzeker of een wijziging tot stand komt waardoor de woonbestemming verdwijnt. Huurder ziet niet in waarom zijn woning gesloopt moet worden om het winkelcentrum nieuw leven in te blazen.

Het oordeel van de rechter

Het slopen van het huizenblok is bedoeld om te zijner tijd plaats te maken voor parkeerplaatsen of een groenvoorziening, niet ten behoeve van verhuurster zelf maar van een derde. Ook moet dit de veiligheid en leefbaarheid van de buurt verbeteren. Het creëren van die parkeerplaatsen voor een derde of het aanbrengen van een groenvoorziening, nadat het gehuurde is gesloopt, kan niet als dringend eigen gebruik worden aangemerkt. Redengevend daarvoor is dat het gehuurde nog in redelijk goede staat is; er is geen sprake van krotopruiming. Slopen (waarvoor nog een vergunning ontbreekt) kan als een vorm van dringend eigen gebruik worden erkend indien daaraan primair en grotendeels sociale en beleidsmatige motieven ten grondslag liggen – zoals het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van de buurt. Deze motieven zijn in de opzeggingsbrief onvoldoende voor het voetlicht gebracht. Het slopen van het huizenblok houdt nauw verband met de tweede opzeggingsgrond, het verwezenlijken van een bestemming. De gemeente heeft echter nog geen onherroepelijk bestemmingsplan verwezenlijkt waarin is voorzien dat ter plaatse een parkeergelegenheid of groenvoorziening kan komen. Deze opzeggingsgrond is nu dus niet aan de orde en er is geen aanleiding om daarop vooruit te lopen. De gevraagde ontbinding en ontruiming worden geweigerd. (Uitspraak Rechtbank Almelo van 28 augustus 2012, LJN BX8336)