Wat is antikraak?

Hoewel kraken in Nederland sinds de Wet Kraken en Leegstand officieel verboden is, blijven we nog steeds de term Antikraak gebruiken. Maar waar komen de woorden kraken en antikraak nu eigenlijk vandaan? En wat is het?

Wat is antikraak?

Antikraak - tijdelijk bewoond

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het woord kraken stamt af van het ‘kraken van een kluis’. Alleen worden er geen kluizen gekraakt, maar panden. Antikraak betekent letterlijk “tegen het kraken”. Hoewel kraken bij wet nu verboden is, blijven we nog steeds de term antikraak gebruiken. Antikraak kan gebruikt worden bij bescherming van woningen, gebouwen, caravans, kerken en zelfs hele zwembaden. Bescherming kan zijn tegen indringers maar ook tegen verpaupering, het simpelweg in verval raken door achterstallig onderhoud.

Geschiedenis kraakbeweging

In de jaren zestig ontstond er een actieve kraakbeweging in Amsterdam. Woningen van de oude wijk Kattenburg werden onbewoonbaar verklaard en zouden worden gesloopt. Het slopen liet echter lang op zich wachten.  Aangezien er veel studenten in Amsterdam op zoek waren naar woonruimtes en niets konden vinden, besloten zij deze woningen te bewonen. Deuren werden geforceerd en de eerste krakers waren een feit.

Nieuwmarktrellen
Nieuwmarktrellen in Amsterdam. Fotograaf: Peters, Hans / Anefo. Bron: Nationaal Archief

Kraakorganisaties

In 1968 werd besloten (wederom in Amsterdam) om een nieuwe metrolijn ondergronds aan te leggen. Er moesten hiervoor hele huizenblokken worden gesloopt. Ook hier werden de leegstaande woningen gekraakt. In metrostation Nieuwmarkt zijn grote foto’s en andere kunstwerken te zien van deze onlusten. Kraken van ruimtes kwam steeds vaker voor en er kwamen zelfs organisaties die krakers hielpen met de zoektocht naar te kraken ruimtes.

Er kwamen zelfs organisaties die krakers hielpen met de zoektocht naar te kraken ruimtes…

Kraakrellen 1980

Vlak voordat Prinses Beatrix in 1980 gekroond zou gaan worden tot Koningin waren er grote rellen in Amsterdam bij de ontruiming van een kraakpand in de Vondelstraat in Amsterdam. Ook op de dag van de kroning zelf botste het. De krakers gingen met veel geweld de politie te lijf. Dit ging ook veel uit de antikraakbeweging te ver en velen distantieerden zich van deze onlusten. Beelden van rellende krakers gingen de hele wereld over.

Krakersrellen in Vondelstraat Amsterdam
Krakersrellen Vondelstraat in 1980 – Bron: ANP

Nog jarenlang blijven kraakpanden een deel van het straatbeeld in bijvoorbeeld Amsterdam en Nijmegen. Wist je dat bijvoorbeeld de poppodiums Paradiso, Melkweg en Tivoli ook kraakpanden waren?

In 2010 wordt kraken illegaal toen de Wet Kraken en Leegstand werd aangenomen. Er komen celstraffen en boetes te staan op het kraken van een pand.

Antikraak tegen verloedering

Om pandeigenaren te ontlasten van de zorgen die een leegstaand pand of woning met zich meebrengt, ontstonden er bedrijven zoals Interveste die eigenaren van panden hielpen bij het bewoonbaar houden van deze panden. Het grootste probleem van leegstand is verwaarlozing en oneigenlijk gebruik door derden. Leegstand van panden is vaak een doorn in het oog van zowel pandeigenaren als buurtbewoners. Tijdelijke bewoning kan dan vaak een goede uitkomst bieden. Kraakwachten worden ingezet zodat duidelijk is dat een pand wordt bewoond en verloedering niet langer op de loer ligt.

Voordeel Antikraak wonen

Er zijn legio voordelen op te noemen waarom je antikraak zou kunnen gaan wonen. Het grootste voordeel is dat je voor bijzonder lage kosten een woonruimte kunt vinden. Je betaalt geen huur, maar een vergoeding die vele malen lager is dan de huur van een regulier huurhuis.

Er zijn vele soorten antikraakbewoningen mogelijk. Woningen kunnen voorkomen in gewone huizen, maar ook in oude zorginstellingen, kloosters, kerken, en zelfs wonen in paleistuinen is mogelijk.

Er staat wel tegenover dat je van een beetje avontuur moet houden want het is vaak onduidelijk hoe lang je kunt blijven wonen.

Antikraakbewoners

Antikrakers of kraakwachten zijn de tijdelijke bewoners van een pand. Ze zijn aanwezig en daarbij helpen ze bij het leefbaar houden van de locatie, hetgeen niet alleen het pand, maar de gehele buurt ten goede komt. Zoals gezegd: kraakwachten zijn avontuurlijke mensen. Ze zijn niet in een hokje te plaatsen. Van Illustrators, tot sporters en studenten, van kunstenaars tot architecten en docenten. Ook voor zelfstandige ondernemers kan antikraak of tijdelijke huur de perfecte oplossing zijn. Je atelier, je yogastudio of kantoorruimte wordt dan ineens heel betaalbaar!

Ook antikraak wonen?

Heb je ook interesse om ergens in Nederland als kraakwacht je intrede te nemen in een woning, of heb je zelf een locatie die je wilt beschermen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder. Voor ons actuele woningaanbod, bekijk dan alle beschikbare woonruimtes.